Pangsit Vulling I (Indonesisch - Chinees) - klassiek recept Beb Vuyk (2024)

door Pauline Chavannes de Senerpont Domis · Gepubliceerd · Geüpdatet

Pangsit Vulling I (Indonesisch - Chinees) - klassiek recept Beb Vuyk (1)

Pangsit goreng is een heerlijke, vers gefrituurde Aziatische snack. Dit is een recept voor de vulling van pangsit. Deze vulling is ook prima te gebruiken voor wonton of gekookte pangsit voor in een soep.

Zoek je het recept voor het deeg van pangsit of wonton? Klik dan hier.

In Beb Vuyk’s boek (waar ik alle recepten uit maak) lijkt iets mis te zijn gegaan toen het boek geprint werd. Bij recept 540 is geen beschrijving gezet en ook ontbreekt een deel van de kruiden, zo lijkt het.

Ik heb daarom een beetje vrijheid genomen en zelf de kruiden en bereiding verzonnen. Hieronder wat er in Beb’s boek staat:

Pangsit Vulling I (Indonesisch – Chinees) #540 uit Beb Vuyk Groot Indonesisch Kookboek, pagina 428.

Ingrediënten

  • 100 gram varkensgehakt
  • 100 gram fijn gehakte garnalen
  • 1 eetlepel olie

Kruiden

  • 4 gesnipperde teentjes knoflook

Ik voeg aan de kruiden nog toe:

  • 1 eetlepel oestersaus
  • 1 eetlepel zoute sojasaus (kikkoman) of een zoete soja saus (ketjap manis)
  • handje fijn gehakte peterselie
  • mespuntje zwarte peper

Pangsit Vulling I (Indonesisch - Chinees) - klassiek recept Beb Vuyk (2)

Vlees en vis vind ik altijd een wonderlijk lekkere combinatie qua mondgevoel en hartigheid. Het zout in het visvlees kruid het gehakt goed door.

Pangsit Vulling I (Indonesisch - Chinees) - klassiek recept Beb Vuyk (3)

Ik snij de garnalen, knoflook (lekker veel, 4 tenen!) en peterselie goed fijn.

Pangsit Vulling I (Indonesisch - Chinees) - klassiek recept Beb Vuyk (4)

Dan voeg ik een eetlepel sojasaus toe. Kikkoman is een zoute saus voor nog meer hartigheid. Een ketjap manis kan ook. Dan kies ik graag voor een echte zoete zoals de Ketjap ABC.

Pangsit Vulling I (Indonesisch - Chinees) - klassiek recept Beb Vuyk (5)

Ook een eetlepel oestersaus doe ik er door met een mespuntje peper. Heb je geen oestersaus dan is een Aziatische vissaus ook lekker. Ik zou daar wel wat minder van gebruiken (1/2 eetlepel is genoeg).

Pangsit Vulling I (Indonesisch - Chinees) - klassiek recept Beb Vuyk (6)

Dit even goed doorscheppen tot dat het een smeuïge massa is.

Pangsit Vulling I (Indonesisch - Chinees) - klassiek recept Beb Vuyk (7)

In het midden van een deegvelletje schep ik een volle theelepel en vouw het dicht. Voor het maken en vouwen van pangsitdeeg, ga naar recept #539 Pangsit.

[su_box title=”Ook met Beb Vuyk’s boek aan de slag?” box_color=”#2fd4e0″]Pangsit Vulling I (Indonesisch - Chinees) - klassiek recept Beb Vuyk (8)Er is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel hier voor maar 24,95 euro.[/su_box]

  • Volgende verhaalGekookte Pangsit – Wonton Soep
  • Vorige verhaalFoodfestivals voor avontuurlijke eters

Dit vind je misschien ook leuk...

  • Garnalen balletjes | Perkedel Udang

  • Chinese Tahoe (Indo-Chinees)

  • Pastei | Chinees – Indonesisch versie

6 reacties

  • Reacties6
  • Pingbacks0
  1. Irene van der linden schreef:

    What a great recepi
    Thank you for sharing
    Love to know how to make sate van kippedytjes
    Had them in holland 2 weeks ago

    Beantwoorden

  2. Joyce schreef:

    februari 17, 2019 om 7:04 pm

    Hallo Pauline, wat een prachtige foto’s bij dit recept. Misschien is er iets mis gegaan bij het binden van jouw editie van Bep Vuyks geweldige kookboek. Bij mij staat op bladzijde 429 het vervolg van de kruiden:1 eetl gehakte prei, 1 eetl. Gehakte selderie, 1 eetl. gehakte bieslook peper, zout en 1/2 theel. Vetsin.
    De Vetsin laat ik altijd weg.
    Vervolgens: fruit in hete olie vlees en de garnalen 2 à3 Min. Roer er dan de knoflook en prei doorheen en bak die even mee. Meng er de selderie, bieslook peper, zout (en vetsin) door en laat het mengsel afkoelen.
    Zo hebben wij het thuis ook altijd gemaakt.
    Maar nu ga ik jouw variatie een keer proberen. Ziet er heerlijk uit!

    Beantwoorden

    • Pauline Chavannes de Senerpont Domis schreef:

      maart 10, 2019 om 1:05 pm

      Joyce! Bedankt voor je reactie. Welke versie van het boek heb je (ik werk uit het origineel van 1973)? Bij mij staat op blz 429 namelijk eerst weer een lijstje ingredienten. De tekst die je opschrijft staat bij mij weer bij recept 541 en de bereiding weer bij 540. Ach ja, al met al, we snappen het principe en heel leuk om te experimenteren. Hoe is je pangsiet geworden? Liefs Pauline

      Beantwoorden

  3. Robert J.H. Gisolf schreef:

    april 10, 2019 om 3:49 pm

    Hoi Pauline. In onze “bijbel” (8e druk) staat het ook goed. Net als Joyce medde. Ik heb een foto van de twee pagina’s via de e-mail aan je gestuurd. Fijn dat ik je site ontdekt heb, want dan hoeven we ons gedrukte exemplaar minder uit de kast te halen, want die is inmiddels “losbladig” geworden.
    Heerlijk spul, die pangsit. We hebben het vouwen van pangsit nog geleerd van Hilda Ho (van restaurant Wisma Hilda in Haarlem).
    Hilda liet indertijd haar kooksels nog regelmatig testen door Beb Vuyk, die daar vaak kwam.

    Beantwoorden

    • Pauline Chavannes de Senerpont Domis schreef:

      april 10, 2019 om 9:15 pm

      Dank voor je lieve mail en reactie. Wat interessant je verhaal over Hilda Ho en Beb Vuyk. Daar wil ik wel meer van weten. Goed te weten dat in de 8e druk het recept is aangepast. XPauline

      Beantwoorden

    • Sophie schreef:

      juni 6, 2019 om 5:30 pm

      Beste Robert, brutale vraag misschien maar ik ben erg benieuwd naar het recept uit uw boek. Zou ik die van u mogen hebben?

      Beantwoorden

Geef een reactie

Pangsit Vulling I (Indonesisch - Chinees) - klassiek recept Beb Vuyk (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fredrick Kertzmann

Last Updated:

Views: 6602

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fredrick Kertzmann

Birthday: 2000-04-29

Address: Apt. 203 613 Huels Gateway, Ralphtown, LA 40204

Phone: +2135150832870

Job: Regional Design Producer

Hobby: Nordic skating, Lacemaking, Mountain biking, Rowing, Gardening, Water sports, role-playing games

Introduction: My name is Fredrick Kertzmann, I am a gleaming, encouraging, inexpensive, thankful, tender, quaint, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.